Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) bestaat uit negentien gemeenten die actief samenwerken op het gebied van risicobeheersing,
crisisbeheersing en hulpverlening.

Deelnemers

Albrandswaard, Barendrecht, Bernisse, Brielle, Capelle aan den IJssel, Dirksland, Goedereede, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Middelharnis, Oostflakkee, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse, Vlaardingen en Westvoorne.

Werkterrein

Het gebied dat de VRR bestrijkt is enorm divers. Het bestaat uit dunbevolkte gemeenten op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten, maar ook uit sterk verstedelijkte gebieden zoals Rotterdam en omstreken.

Er wonen ruim 1,2 miljoen mensen. Het gebied waarin zij wonen heeft een oppervlakte van 865,6 kilometer. De samenstelling van de bevolking binnen de regio is uiterst gevarieerd. Ook de aard van de economische bedrijvigheid in het gebied is zeer verschillend. Zo vormt de Rotterdamse haven een concentratie van scheepvaart, transport- en overslagbedrijven en petrochemische industrie, maar zijn elders in de regio landbouwgebieden en zakelijke dienstverlening te vinden. Deze grote diversiteit maakt de gevoeligheid voor risico’s van het gebied groot.

De diversiteit van de regio heeft eveneens grote invloed op het werk van de VRR. De VRR moet met alles wat zij heeft te bieden kunnen inspelen op de vraag van zowel de burgers en bedrijfsleven als op de vraag van gemeenten. Zoeken naar voortdurende samenwerking is daarom één van de doelen van de VRR.